حافظه ها در گوشی های تلفن همراه جز موارد اصلی در تعیین کارکرد گوشی ها می باشند. این حافظه ها تعیین کننده مقدار فضا در گوشی ها می باشند. که انواع مختلفی دارند و برخی از آنها جز سخت افزار گوشی و برخی دیگر باید به سخت افزار اضافه شود.
1. حافظه ROM :
این حافظه ها به سیستم عامل اختصاص دارد. بدین معنی که فقط فایل های اصلی سیستم در این بخش قرار دارند و نمی توانیم فایل هایی رو به اینها اضافه و یا کم کنیم.
البته اطلاعات ذخیره شده روی حافظه ROM هم قابل تغییر هستند ولی این کار تنها از طریق تجهیزات خاص خود قابل انجام است و کاربران در شرایط عادی نمی توانند تغییری در آن ایجاد کنند.
رم ها حافظه هایی هستند موقت در گوشی های تلفن همراه . در نتیجه با خاموش و روشن کردن دستگاه و یا بستن یک نرم افزار، اطلاعات روی آن خالی می شوند. حافظه RAM معمولا سرعت بالایی دارد و به همین دلیل به عنوان پلی بین سیستم عامل و حافظه اصلی دستگاه استفاده می شود تا فایل های مورد نیاز بتوانند با سرعت بهتری در اختیار سیستم و برنامه ها قرار بگیرند. هر چقدر این فضا بیشتر باشد به این معنی است که می توان فایل های بیشتری را در حالت آماده باش یا اجرا نگه داشت. حافظه رم قابل خواندن و نوشتن است اما اطلاعات به صورت ثابت روی آن ذخیره نمی شوند. حجم این حافظه نیز در اغلب گوشی ها ثابت است و قابل تغییر نیست.البته نرم افزار های مختلفی برای مدیریت این حافظه وجود دارند.
حافظه داخلی گوشی محلی است که فایل ها و اطلاعات شما را به صورت ثابت و دایم نگهداری می کند. معمولا اطلاعاتی از قبیل دفترچه تلفن، پیامک ها، فایل های صوتی و تصویری و انواع داده های دیگر که توسط کاربر به گوشی اضافه می شوند در محل حافظه داخلی گوشی قرار می گیرند.
علاوه بر حافظه داخلی که تقریبا در تمام گوشی های جدید استفاده می شود، می توان برای ذخیره سازی اطلاعات از حافظه بیرونی یا مموری کارت هم استفاده کرد. حافظه های بیرونی انواع مختلفی دارند و به همین دلیل هر یک از تولید کنندگان گوشی بنابر توانایی و نیاز گوشی یکی از این مدل ها را انتخاب می کنند.. ظرفیت حافظه های بیرونی براساس نیاز و سلیقه کاربر و البته هزینه ای که برای آن در نظر گرفته شده، تعیین می شود.. نکته دیگری که در مورد حافظه ها باید گفت این است که اطلاعات روی این بخش از حافظه ، مانند حافظه درونی قابل خواندن و نوشتن است به این معنی که می توانید فایل ها را روی این بخش کپی کنید، تغییر دهید و یا حذف کنید.
مقداری حافظه که بر روی سیم کارت گوشی موجود است که کارآیی خاص خود را نیز دارد. این نوع حافظه معمولا در گوشی هایی که از نوع GSM هستند، قابل استفاده است. یعنی اغلب گوشی های معمولی و رایج نه مدل های ماهواره ای یا گوشی هایی که کاربرد خاص دارند می توانند از این نوع حافظه برای اطلاعات استفاده کنند. معمولا حجم زیادی روی سیم کارت قابل ذخیره نیست به همین دلیل تنها می توان اطلاعات مهم را روی آن قرار داد که شامل اطلاعات تماس ها، دفترچه تلفن با ظرفیت محدود و چند پیامک است.
SRAM (حافظه ایستا) و DRAM (حافظه پویا) هر دو برای ذخیره اطلاعات به کار می روند، ولی این کار را به روشهای متفاوتی انجام می دهند. برای آنکه DRAM ها بتوانند داده را در خود نگه دارند باید به طور مدام refresh شوند (خازنهای موجود در آنها شارژ شوند). اما SRAM ها نیازی به شارژ متناوب ندارند زیرا ترانزیستورهای تشکیل دهنده آنان تا زمانی که برق قطع نشده است داده را در خود نگه می دارند. این مشخصه SRAM ها منجر به پیدایش فوایدی برای آنان شده است که یکی از مهمترین آنان، سرعت بالای نوشتن/خواندن داده ها در SRAM می باشد (زیرا برخلاف DRAM ها نیازی به شارژ متناوب ندارند.
مداربندی بیش از حد و زمان زیادی که صرف refresh مدام خازنها در حافظه DRAM می شود، باعث کندتر و نامطلوبتر بودن DRAM ها در مقایسه با SRAM ها می شود. همچنین حافظه DRAM در مقایسه با SRAM برق بیشتری مصرف می کند که این امر در دستگاه هایی که انرژی خود را از باتری تامین می کنند آشکارتر است. ماژول های SRAM در مقایسه با DRAM ها بسیار ساده ترند که دسترسی به حافظه را آسانتر می کند.
اما بر خلاف DRAM که در ساختار خود از خازنها بهره می جوید، SRAM بیشتر به استفاده از ترانزیستورها می پردازد به نحوی که SRAM در مقایسه با DRAM به ترانزیستورهای بیشتری برای ذخیره مقادیر خاصی از اطلاعات نیاز دارد. ماژول DRAM برای ذخیره هر بیت داده تنها به یک ترانزیستور و یک خازن نیاز دارد در حالی که SRAM برای این کار به شش ترانزیستور نیاز دارد. از آنجا که تعداد ترانزیستورهای موجود در حافظه ظرفیت آنرا تعیین می کند، یک ماژول DRAM در مقایسه با ماژول SRAMنظیر می تواند ظرفیتی تا شش برابر بیشتر داشته باشد. این امر برخلاف قیمت کم حافظه های DRAM است که همین امر آنان را مورد توجه خریداران قرار می دهد.
به علت قیمت کمتر DRAM ها، این نوع حافظه ها به عنوان رایج ترین حافظه های اصلی به کار گرفته می شوند (علی رغم سرعت کمتر آنها و مصرف بالاتر برق در آنان در مقایسه با SRAM ها). اما حافظه SRAM هم همچنان در ادوات بسیار و مخصوصا در شرایطی که سرعت مهمتر از ظرفیت است به کار می رود. مخصوصا آنکه مصرف کم انرژی در SRAM ها به معنی تولید گرمای کمتر است که امری مهم (مخصوصا در پردازنده ها) محسوب می شود.
چشمگیرترین استفاده از SRAM ها در حافظه کش پردازنده ها یعنی جایی است که سرعت اهمیت بسیار دارد. حتی درایوهای سخت افزاری، درایوهای نوری، و سایر وسایلی که نیاز به استفاده از حافظه کش یا بافرها دارند از ماژولهای SRAM استفاده می کنند. به صورت خلاصه :
SRAM یک حافظه ایستا می باشند در حالیکه DRAM حافظه ای پویاست. SRAM در مقایسه با DRAM سریعتر هستند
انرژی مصرفی SRAM در مقایسه با DRAM کمتر می باشد
SRAM در مقایسه با DRAM از ترانزیستورهای بیشتری برای ذخیره هر بیت داده استفاده می کند.
SRAM گرانتر از DRAM است. حافظه ارزانتر DRAM بیشتر در حافظه اصلی به کار می رود درحالی که SRAM بیشتر در حافظه Cache به کار می رود.